RSS
small xchnge
x Banner
Share our official banner with this banner exchange

ahah!,org sdg kusyuk belajar photoshop!

PHOTOSHOP the history

Pakcek Faiez Basiron Filed Under: Tags: ,
halo halo halo...! ok! sebelum2 ni pakcik dgn suka nya mngajar korang teknik2 yang x seberapa kan? so, apa kata kali ni pakcik nak cita sikit tntang photoshop..org ckp x knl maka x cinta! bukan niat pakcik nak soh korang bercinta ngn photoshop.haha..tp pakcik nak korang tahu apa itu PS dgn lebih mendalam..so pasni..klu ada member2 buat kepala tau..korang bleh paku dia balik...hahaha.

PHOTOSHOP ni mula2 skali diperkenalkan pada tahun kuda! bukan2! haha. tahun 1987..

diorg buat kajian dan mula publish first edition dgn nama IMAGE..
tahun 1988 plak, diorg kuar editon kedua dgn nama IMAGEPRO..


dan pada tanggal 1989..satu kajian telah dibuat oleh BARUA2 adobe untuk melahirkan satu anak seni yang bernama Adobe Photoshop 1.0 yang dilancarkan pada tahun 1990..cewah! sama umo ngn pakcik la photoshop nih! hahaha

kemudian lahir la anak2 yang seterusnya tahun demi tahun..hari demi hari..

dari ADOBE PHOTOSHOP 1.0..ke 2.0...3 la..4 laa..5..6...7...8..
haaa! start dari 8.0...

diorg dah start satu revolusi! diorg start pggil CS plak! haha apa tu CS?

maknanya "Creative Suite"...

dan lahir la lagi CS2, CS3, CS4...dan baru ja nak kuar dengar cita MID 2010 ni...CS5! hahaha wow! dlm masa 20 tahun! mcm2 diorg dah upgrade! tahniah!

ni  hah founder photoshop! adik bradik diorang ni..
John knoll ngn Thomas knoll.

yang ni perbandingan yang first editon ngn latest edition
 
first PS 1.0 box


latest PS CS4 box


PS 1.0 disk (looo diskete ja..haha)


PS CS4 disk

 
PS 1.0 splash screen


PS CS4 splash screen


hahaha..sekian dulu..bye2~ (doakan pakcik, pakcik ada test petang nih! haha)
 

edit post

2 Responses to "PHOTOSHOP the history"

  1. ~~natakafisha~~ Says:
  2. photoshop nih best..
    tp kiter x reti nk guna...
    nk kena p amik kursus..
    huhuuu
  3. faiezbasiron Says:
  4. huhu..blaja la pelan2...actually! sy pown study sndiri ja...tp very hard la..baru betol2 phm! hohoho