RSS
small xchnge
x Banner
Share our official banner with this banner exchange

ahah!,org sdg kusyuk belajar photoshop!

TUTORIAL: tulisan ala2 blue steel yang canggih

Pakcek Faiez Basiron Filed Under: Tags: , , , , , ,
Assalamualaikum dan salam satu Melesia dari pakcik..huhu..amboi2 korang, meriah dok update blog masing2 dgn entry2 new year korang..huhu..pakcik mewakili crew2 Soviart seni studio dengan ini mngucapkan selamat tahun baru 2011..smoga ape yg korang hajatkan tercapai dlm taun ni ok?

Next,Pakcik untuk harini nak ajarkan korang macam mn nak buat text yg nampak mcm steel kiut miut canggih manggih gituuu....mcm ni haa! huhu
lebih kurang camnilah hasil dia...huhu


ok macam biasa,klu tengok tapi x praktik buang masa je saudara sedari..silakan bukak jentera Photoshop anda yg penuh dgn magic2, tggu tgn je nak apply! huhu..(cs2 dan keatas recommended)

STEP 1
ok, katakan ruang background hitam pakcik ni adalah ruang dimana design tulisan korang nak di buat..first,click la dulu pada text tool yg telah dibulat dalm rajah diatas..

STEP 2
ctrl + left click for more clear viewing at new tab
ok..boleh la start tulis2 ape jenis ayat yg korang nak..macam pakcik, pakcik buat dua ayat iaitu SOVIART dan SENI STUDIO..kemudian dengan mengunakan ilmu typography...susun la berapa byk ayat yg korang ada tu dalam posisi yg sesuai dgn jenis tulisan yg telah dipilih..mcm pakcik buat kat rajah atas ni..then,by holding 'CTRL' button, select kesemua layer tulisan, (macam pakcik..ada dua je.)

then,right click and select rasterize type spt yg telah pakcik nyatakan di rajah di atas ye tuan2 dan puan2..muslimin dan muslimat yg dirahmati Allah..huhu

STEP 3
kemudian,right click kali kedua then pilih Merge Layers
so korang akan dapati layer tulisan yg belambak2 tadi akan berubah menjadi satu layer yg cumil dan kachak..huhu (sperti yg telah di paparkan di rajah atas)

STEP 4
ok,skrg kita dah mula nak buat efek untuk layer tulisan tadi..right click pada layer text tadi then select Blending Options, lalu follow lah anda gambar2 ini sampaila hbs korang tiru setiap tab-tab style yg telah pakcik petak kan berwarna merah. (sila tekan ctrl + left click untuk lebih detail setiap gamba)
TAB 1: Blending custom
TAB 2: Drop Shadow
TAB 3: Bevel and Emboss
 then dekat bevel and emboss ni, yg dalam bulat tu..korang left click untuk buat graph dia jadi mcm ni, follow je point2 dia..
then press ok..huhu
TAB 4: Satin
TAB 5: Color Overlay
TAB 6: Gradient Overlay
TAB 7: Stroke
ok,lepas je korang follow all tab2 yg pakcik bagi ni..nescaya korang suma boleh la tekan OK kat ujung atas kanan untuk lihat hasilnya...tengterengggg!! ni la hasilnyaa

nampak mengagumkan x? haha..ok,untuk tutorial kali ni agak susah gak la bagi sapa yg baru jinak2 dlm photoshop ni..tp insyaAllah, klu byk cuba, try byk2 kali, pakcik yakin korang bleh follow tutorial ni k? huhu..sampai disini saja pertemuan kita..adiosaaa..yg baek jadikan ikutan, yg jahat buang2kan..huhu bye2.



edit post

0 Responses to "TUTORIAL: tulisan ala2 blue steel yang canggih"