RSS
small xchnge
x Banner
Share our official banner with this banner exchange

ahah!,org sdg kusyuk belajar photoshop!

TUTORIAL: mari belajar make up =)

Pakcek Faiez Basiron Filed Under: Tags: , , ,

jeng jeng jeng!~
PAKCIK datang lagi!~ hahaha..lama tggl kerjaya pakcik ni..haha...so hari ni..pakcik nak bawakan khas buat suma...especially buat pownpuan2 kat luar sana..macam mn nak touch up muka dlm photo..xyah nak membazir makeup2 korang semata2 tok snap gmba untuk jadi gamba profile korang kat FB ka..MYSPACE kew...x kisah la..huhu..al maklum la..skunk kan zaman facebook..jom2..check this out!..cakap byk pown x guna kan! haha

STEP 1
macam biasa, sebelum start mustila kn ada bahan2 dia..haha...
  • ADOBE PHOTOSHOP CS or HIGHER (CS4-recommended)
  • tenaga (68 kcal) haha
  • gamba korang or klu macam pakcik..pakcik sental jew gamba dari google..sape yang terlibat dlm gamba ni..harap d ampun..tujuan pakcik bukan untuk memalukan sapa2..tapi cuma untuk tujuan pembelajaran..ceeewahh! =) sori naa!? haha
hah..ni gambo dia:
 NTAH sape2 ntah..huhu..sudah2, yg laki tu tgk skali dua sudah...ingat2 isteri kat umah tu..haha
KENAPA pilih dia? suka hati pakcik la..haha


STEP 2
buka jentera photoshop anda secara pelahan2, haha...drag masuk gamba anda or gmba sapa2 ni dlm window PS. like this.
ok..sebelum start touch up muka beliau..nak la jugak kite tgk klu2 ada jerawat ke..parut ke..ape2 la kat muka dia..ok, untuk model pakcik ni..dia ada cam jerawat2 manja kecik kat bahagian pipi bliau.. haha..macam mn nak hilangkan nya? ok..jom pakcik ajarkan.

STEP 3
ok,strusnya klik healing brush tool seperi yang pakcik tunjukkan dlm pic kat atas tu..pergi ke lokasi yang kita nak cth. mcm dlm bulat tu...then cari satu bahagian dari muka tu yang clear dari sebarang jerawat or parut..then tekan "ALT"..hold tau..then korang akan ternampak yang cursor PS ni akan tkar jadi cam 'aim'..then click kat kulit yang suci td..lepas tu..lepaskan "ALT".boleh la buat kerja2 memadam jerawat2..ingat! padam jerawat dan parut ja..jgn buat cm warna something..klik sikit2 ja..ini untuk mengelakkan wajah tadi jadi rosak terus! wakaka..x jadi? tekan CTRL + ALT + Z untuk undo..huhu..buat la sampai puas hati ok..ni contohnya..klu dh siap..
taaadaa! haha...dah pown siap...

STEP 4
ok..pakcik pown x padai sgt bab2 makeup 2x ni...so pakcik call awek pakcik..huhu..dia bgtau suma..cara sebut..cara eja.[TQ sayanger =)].haha..ok..skunk kita nak buat eyeliner dgn blusher skit kat mata dan pipi model pakcik ni..huhu..first skali..buat new layer..macam dlm gamba nih
ok..bila dah ada new layer..pilih brush tool.pilih soft brush dgn klik kanan..adjust diameter brush ikut kesesuaian..dan select warna hitam untuk kita start buat eyeliner.huhu..dan select warna merah2pink untuk buat blusher plak kat pp.(atas layer yang sama=layer baru)..dan hasilnya macam ni.
WAKAKAKA....musti korang gelak habes kan? haha..di peringkat awal mmg macam ni.. ok..next step..silakan anda bermain dengan opacity layer baru tadi..mn nak jumpa opacity? haha..rujuk gmba..dan cari sendiri...kurangkan opacity kepada 21%..atau ikut kesesuaian...dan ni la hasilnya..hohoho
huhuhu...dahtu klu tengok cam ada terOVER ka blusher dia..bleh la pakai eraser tool..tok padam sikit2 ja..bg dia mantap skit nmpak..haha..siap la akhirnya!! huhu..jom2 kita bezakan!
SEBELUM 
SELEPAS 
haha..selamat mencuba! fuhh! habes pown toturial ni..dah 2 jam pakcik taip posting ni! haha. 
bye2.. 


edit post

5 Responses to "TUTORIAL: mari belajar make up =)"

  1. Pelangi Colors Says:
  2. best bce blog pkcik! huhu
  3. faiezbasiron Says:
  4. terimakasih pakcik ucapkan.. =) akeke
  5. Cik Yang Says:
  6. Salam!! Wou hebat sekali Pak Cik nih... saya jauh ketinggalan, gunakan photoshop untuk yang basic sekali ... Congrats.
  7. Cik Yang Says:
  8. Salam!!! Cantik.. rasanya dah komen.. ngapa tak ada pulak? kat mana silapnya.
  9. faiezbasiron Says:
  10. huhu..cikgu! terima kasih!~

    tak da yg silapnya..cuma sy buat approval..jd kena tggu sy approve dulu komen..baru komen publish..huhu..maaf lambat..baru hbs kelas!~ =)