RSS
small xchnge
x Banner
Share our official banner with this banner exchange

ahah!,org sdg kusyuk belajar photoshop!

TUTORIAL: tingkatkan potensi gambar

Pakcek Faiez Basiron Filed Under: Tags: , , , , , , ,
HAHA...helo helo helo helo...pakcik tiba lagi dgn tutorial yg baru buat anda2 semua yg semakin rancak dlm bidang photoshop ni..huhu..sapa yg dah cekap..alhamdulillah..ni cuma sekadar nak kongsi2 dgn korang..

okay, ape pakcik nak buat kali ni? jeng jeng jeng!!!! pakcik nak ajar korang mcm mana nak tingkatkan potensi gmbar korang yg pada awalnya kurang menarik..tp kita kasi kaw2 pnya ubahsuai sampai korang puas hati..ni contoh gamba yg telah siap di touch up! haha..TAADAAA!
uiks! camna nak buat?? nmpak cm susah jeee! aghh! susah ape..senang je..jom pakcik ajar korang..lai lai! HAHA
STEP 1
macam biasa la..korang kenala ada jentera Photoshop x kira la CS ape pon...pakcik pakai CS5..tp untuk memudahkan korang ikut pakcik..pakcik rekemen pakai CS3 keatas ok? huhu

second korang kena la ada software adobe photoshop lightroom 3.2 atau mana2 software yg seumpama function sepertinya..seperti picasa, ACDsee pro3 atau pa2 la..ape function software ni? haa..jap g kita cita laen..HAHA

third! ofkos la gamba korang yg kurang potensi tuu..haha..macam gamba pakcik ni..
gamba ni gamba lama...time pakcik berkesempatan melancong sana sini kat terengganu! haha..satu ayat ganu yg pakcik rasa pelik ialah 'nebeng' HAHA..x pon soh tirang (sos tiram)..huhu..ni suma cik puan HANNA NATERAH yg ajakan..bhaha..ape pnya cikgu daaa! huhu

STEP 2
open software adobe photoshop lightroom 3.2 atau sewaktu dgnnya..
software ni pakcik x guna terok2 pon..juz nak hitam putihkan gmba je pon..HAHA...so korang2 suma klu nak taw..ni software yg digunakan para photographer untuk edit efek gamba diorg yg diorg x sempat nak buat efek kat camera diorg..huhu..jadi..korang pakai la photoscape pon..janji bleh kasik gmba korang hitam putih cam kat bawah ni..untuk Photoshop Lr..pakcik pilih B&W filter - yellow filter...bg software laen? korang hentam la sampai hitam putih ok? haha..
selepas efek black and white
STEP 3
crop gamba korang jika perlu untuk mendapat ruangan grafik yg tidak terlampau berat...bg kecik sikit la..bia grafik sikit2 je bleh letak..huhu..masokkan gmba hitam putih korang ke dalam Adobe photoshop..
ok...dengan mengunakan brush tool..lakukan seperti berikut
buat satu new layer dan start bahagian conteng dekat background yg kita nak tutup tu..INGAT! jgn conteng solid! conteng sikit2 je mcm dlm gamba kat atas ni..huhu..

STEP 4
kemudian pilih eraser tool
dan pilih eraser bentuk mcm dlm gmba ni
dan buat mcm ni...padam sikit2 jgn terlampau over sgt..kita cuma nak wujudkan satu suasana kaca pecah tau ada barang beterbangan kat belakang kita

STEP 5
ok! skunk buat layer baru lagi..untuk kita buat layer grafik yg kaler2 plak..tapi korang kena la ada koleksi brushes yg menarik2 sikit...klu x de? ni ada link pakcik bg klu nak download dari internet...pandai2 la k?
so dgn mengunakan brushes yg pelbagai..bleh la start buat corak kat tepi2 gmba korang mcm ni
kemudian...
dan follow je gmba bawah ni...tukar kaler ikut kemahuan anda..mcm pakcik..pakcik pilih kaler2 ni..
then klik ok...siap laa..huhu..dan dgn mngunakan kreativiti anda...bleh la tmbah2 tulisan untuk mngelakkan seni anda kaku..huhu..tu jela..mudah kan? huhu ni dia pakcik ulang skali lagi hasilnya
pakcik sebenarnya ambik ilham nak edit gamba ni daripada kulit album DJ tiesto yg ni
huhu..penah denga lagu dia? klu x penah..nah link..download ar satu..buat koleksi..haha dj Tiesto - just be
huhu..enjoyy..ok sampai takat ni dulu...laen masa pakcik buat lagi tutorial untuk korang k? seeyaaa! =)) add pakcik dekat fesbuk "Pakcek Faiez Basiron"..salam.

edit post

0 Responses to "TUTORIAL: tingkatkan potensi gambar"