RSS
small xchnge
x Banner
Share our official banner with this banner exchange

ahah!,org sdg kusyuk belajar photoshop!

TUTORIAL: Advanced Glow Effects

Pakcek Faiez Basiron Filed Under: Tags: ,
Salam! haha,julung2 kalinya..tuk toturial yang pertama dari aku...aku nak ajar korang satu teknik PS yang sgt menjadi2 skunk nih! hahaha..atas ni gamba yang kita akan blaja! cantek? lets check it out! haha
okeh! first macam biasa! kena la ada jentera PS dulu! klu x da! donlod cepat! ada aku sediakan link sblm posting ni! haha

STEP 1
 mulakan dengan bismillah bagi yang islam..haha..ok..buka PS anda (cadangan-PS CS3), file>new>pastikan preset anda custom! tukar size pixel kepada 500X500...@ sesuka hati anda. Background content = transparent.

STEP 2
dengan mgunakan gradient tool..buat gradient pada workspace 500x500 tadi..pilih la kaler apa2 pown asalkan berteraskan gelap! pasti radial gradient ok! contoh bg aku, aku ambik-

Foreground color – #922f00
Background color – #000000

 

 STEP 3
lepas tuh buat layer baru dengan menekan new layer kat layer tab sebelah kanan!~ pergi ke kaler pnya tab,juga sebelah kanan anda seperti ini= 
 tukar kalernya sebijik macam dlm gamba! hahaha..ok? Then go to Filter > Render > Clouds. so, ia akan jadi mcm nih
 
adjust opacity layer baru ni tadi kepada 30%
STEP 4
dengan mengunakan pen tool, buat curve mengikut cita rasa anda se kreatif mgkin..
    
ulang proses tadi sampai ada byak curve2 yang terbentuk, kemudian,dalam keadaan tool masih dlm mode pen tool, right click pada mn2 bahagian curve tersebut...pilih stroke path..pilih brush dan tick kat stimulate pressure. so ia akan jadi macam nih

 
hahaha..tapi knapa anda pnya curve x da effect glow? jawapanya! haha..right click terlebih dahulu pada layer untuk curve anda kat production layer.pilih blending option...
kemudian tiru gamba di bawah ini.

 
  
tadaaaa! jadikan? haha
dah tu bleh la pakai kreativiti masing2 untuk tambah tulisan suma2 tuh.atau effect2 kaler tambahan untuk menjadikan gamba yang awal2 tadi..pa yang penting? sabor la byk2 bila nak blaja nih! hahaha ni ada sekeping gambo contoh untuk kegunaan slain daripada untuk buat wallpaper saja...sekian dulu! bye!

edit post

0 Responses to "TUTORIAL: Advanced Glow Effects"