RSS
small xchnge
x Banner
Share our official banner with this banner exchange

ahah!,org sdg kusyuk belajar photoshop!

TUTORIAL: Flaming Photo Manipulation!

Pakcek Faiez Basiron Filed Under: Tags: ,
hai hai hai! ada lagi....kali ni pakcik nak ajar korang suma mcm mana nak bermain dgn api? hah? x panas ke? x pown! hahaha...trasa nak jadi super hero yang ada api2 satu badan mcm dlm filem fantastic 4? ayuh! check this out!

FINAL IMAGE PREVIEW



















hahaha nice? hahaha,jom pakcik nak ajar main2 api! 18 tahun ke atas ja tau? budak2 x leh main api! haha

STEP 1
ok,mula2 boleh la bukak google.com kew, photobucket.com kew, flickr.com kew..apa2 la..asalkan ada gamba nak di donlod! x susah...edisi kali ni...apa yang patut anda ada adalah 2 keping gmba...! satu gamba anda...atau mn2 jenis manusia, dan element paling penting! gamba apiiiii! hahaha..mcm pakcik! pakcik pilih gamba nih!

















bukan pakcik gatal...tapi dah gamba pompuan ni jew pakcik tgk sesuai jadi model  pakcik..so...duduk...dan enjoy ja kerja2 pakcik ok? hahaha..

STEP 2
ok...bila dah ada gamba..pegi la kat gamba manusia tu..and then,buat satu copy untuk gamba tuh dengn buat duplicate...rujuk gamba!
 letak la nama apa2 pon! cth:passionfire. kemudian, follow next pic ni! ikut nombor ok!





















STEP 3
lepas tuh...kita nak kena tukar color gamba orang tadi jadi hitam putih...mcm mn? haha.. senang2...pastikan layer gamba org tu dlm keadaan aktif...tekan ctrl + shift + U...lepas tuh kena invert image dgn menekan ctrl + I...





















STEP 4 





















buat satu lagi copy untuk gamba org tadi...contoh mcm dlm gamba...duplicate lah! haha...lepas tuh..gerak kan cursor anda ke Filter > Stylized > Find Edges. next, invert lagi layer baru tu dgn menekan ctrl + I...dan follow pic.

STEP 5
 












duplicate lagi layer yang baru ja kita duplicate tadi..untuk mendapatkan contrast yang memukau...dan tukar blending mode kepada screen.

STEP 6
kemudian cari balik gamba api api api korang..dan drag jew masuk dlm image org tadi..(dengn lemah lembut)
 
 tukarkan blending mode gamba api yang kita drag tadi kepada screen,

STEP 7
kemudian boleh la rotate gamba api tu ikut kemahuan anda, dan guna la warp option untuk tarik api tadi ikut flow yang korang mahu..macam pakcik..pakcik ikut flow rambut gadis ni la..hahaha (Edit > Transform > Warp).
 
 

buat la seberapa copy layer api tadi tu..dan adjust la sampai nampak cun.(copy = duplicate)
hasilnya>>
   



















copy pnya copy..adjust pnya adjust...sampai la korang rasa puas hati..mcm pakcik..cukup la mcm gamba bawah nih..pakcik dah puas hatii
 
 STEP 8
lepas tuh! masuk la ke brush pallete...dan tiru ja setting yang pakcik sediakan nih!


STEP 9
buat new layer,pilih color yang bersesuaian...cth color orange...tekan brush tool...dan corak kan gamba anda dgn kreatif...buat fire spark ompotih cakap! hahaha...diameter brush boleh ubah2 dgn right click. dan hasilnya..





















dannnnnnnn...klu rasa puas hati..kira siap la..klu x puas hati..tambah lagi spark2 dia..biar nmpak cam rentung terus! hahaha...okeh! sampai kat sini dulu! pakcik nak rehat..penat ar aku menaip! hahaha
GOOD LUCK! 
 

edit post

4 Responses to "TUTORIAL: Flaming Photo Manipulation!"

  1. Nik Nur Faeezan Says:
  2. gud2..tenkiu sifu..pasni ak wat.hehe.
  3. faiezbasiron Says:
  4. hahaha..gudluck!
  5. nuown Says:
  6. heyy . i da try , tp jadi lahh . bkn berapi tp da beasap tros . huhu . pape pon , love ur blog ;))
  7. faiezbasiron Says:
  8. hahaha...thanks alot nuown! haha