RSS
small xchnge
x Banner
Share our official banner with this banner exchange

ahah!,org sdg kusyuk belajar photoshop!

TUTORIAL: How to make a simple poster vol 1

Pakcek Faiez Basiron Filed Under: Tags: , ,
SALAM!
haha,jawab2 jgn x jawab...klu x islam..x yah la..haha salam sejahtera cukup! haha
Sangat rindu pakcik pada blog pakcik ni..lama pakcik x bg mkn blog pakcik ngn posting2 yang x masuk akal! haha..
 so!  hari ni! pakcik dgn suka citanya nak share2 skit la kerja2 pakcik time cuti baru2 ni..

Kisah nya bermula macam ni..haha,suspen skit! time cuti haritu..ada member pakcik soh tlg buat asgnment beliau, asgnment buat poster pakai PS...kena buat byak! tapi pakcik ambik keputusan tok tlg buat kat dia dlm 2 dah! haha, yang laen buat sndiri!...

berikut merupakan hasil dan step2 nya!

yang ni hasilnya! haha..dan langkah2 nya!

STEP 1
apa yang pakcik sediakan tok buat poster ni adalah hanya gamba2 yang di donlod terus menerus dari google.com.my....antara bahan2nya spt berikut! ha,salin2..haha

-PS CS4/CS3(atau keluarga  cs gak)
-tenaga (129 kcal)
-dan gamba2 berikut

dan gamba2 yang sama waktu dgnnya, malas nak upload..haha....yang ni cuma sebahagian ok!

STEP 2
open ur PS...create new workspace with 720 X 1028 pixels.
mulakan dngn buat gradient merah+merah pekat pada workspace spt->
dan drag gamba tgn byk2 td dan susun sesuka hati sperti ini..boleh duplicate gamba tgn tadi,dan main blending mode dia stiap satu layer untuk mdapatkan hasil tgn terang gelap terang gelap sperti gamba kat atas.
shortcut tok main blending mode dia ( right shift + '=' ) atau ikut anak panah.

STEP 3
lepas tu, boleh la letak gamba tgn yang single tu kat cntre, pastikan anda menghasilkan satu suasana yang menonjolkan tgn single tu, contoh, bt ia lebih tggi atau besa dari tgn2 yang laen!...

kemudian buat satu petak ngn mengunakan rectangle tool, adjust petak tersebut dgn mengunakan warp option yang boleh di jumpa di Edit>Transform path>warp.
buat satu bentuk ikut suka anda..hingga nampak cun!





sesuaikan size bentuk tadi denagn size poster, dan gunakan blending option dan edit warna bentuk tadi dgn guna gradient, kuning oren..blending option boleh d jumpa pada selected layer dgn klik kanan. kemudian boleh la mengunakan brush tool yang d donlod dari tenet..bg membuat penambahan kepada bentuk tadi supaya tidak nampak kaku..dan hasilnya
haha..tahniah!

STEP 4
drag la gambo2 tambahan dan susun dan scale kan supaya seragam seperti gamba d bawah..dan letakan gamba buku d tgh2.
main blending mode buku tu kepada linear light
.kmudian boleh la pakai rectangle tool gak..tok buat line2 seperti berikut..
boleh duplicate line2 tadi untuk kasi cantik itu gamba..haha..dan klu anda suma perasan, pakcik ada buat cam ada transparents skit2 kat line tu..haha...x susah! pakai ja eraser tool mata lembut..padam skit2 suda...dan dgn mengunakan akal dan fikiran anda..boleh la tambah2 cam buat tulisan dan sebagainya..dan final skali kita akan dapat macam ni..
haha, macam mana? berminat? haha..sekian dulu dari pakcik..pakcik harap..apa yang pakcik sediakan ni boleh tambah ilmu anda dalam sama2 kita memantapkan pengunaan jentera PS nih! ok..bye2..
buat kawan pakcik yang soh buat poster nih..haha...ingat free? horlick ais satu!!! hahaha 

edit post

4 Responses to "TUTORIAL: How to make a simple poster vol 1"

  1. Cikgu Yang Azmah Says:
  2. Salam!! Hebat nih... bagus sekali.
  3. faiezbasiron Says:
  4. haha...thanks cikgu! hoho
  5. Cikgu Yang Azmah Says:
  6. Faiezbasiron !! Terima kasih.. baru belajar. malahan ICT pun baru belajar, Maklumlah geng orang2 lama yang dah senja!! taklama lagi malam akan tiba. Sekarang dalam zon bonus, ingin membuat pengisian yang berguna.
  7. faiezbasiron Says:
  8. jgn mcm tu...insyallah...pjg umur sy doakan...sama2 la kita blaja smpai expert software ni..huhuhu