RSS
small xchnge
x Banner
Share our official banner with this banner exchange

ahah!,org sdg kusyuk belajar photoshop!

TUTORIAL: membuat tulisan kelihatan seakan kaca

Pakcek Faiez Basiron Filed Under: Tags: , , , , , , ,
hai hai hai...huhu..okey! harini pakcik dgn mood baek dgn senang lenang nak ajarkan satu lagi tutorial macam mn nak buat tulisan transparent ala2 kaca permata gituuu..HAHA...mcm gamba kat bawah ni..
contohnya mcm efek logo SOVIart SeniStudio nih
haha..bagai mn? ohhh..senang jee...dgn pakcik ni..yg susah pon pakcik bg mudah untuk korang..jom pakcik ajarkan..ambik pen ngn ketas..catit cepat..huhu



STEP 1
by opening your photoshop software (CS3 and above recommended), bukakla gmba korang tu..gamba tgh mkn jagung cawan ke..gamba grafik ke..ape2 laa..haha..mcm pakcik..pakcik pilih gmba angkasa raya ni..huhu..cantek x? mn dapat ni? google laa..HAHA..

STEP 2
ok tuan2 dan puan2, lepas tu...dengan tenang..gerakan cursor mouse anda ke text tool...untuk memulakan penulisan...tulis la pape pon..."sabaruddin tukang kasut" kee...."zamani tomyam' kee..."satay bujang balut telor" kee..ape2 la yg telintas dlm otak anda ok? huhu..pakcik...? pakcik tulis techno design...huhu
STEP 3
ok, right click pada layer text anda, lalu pilihlah blending option untuk next step ok? huhu
STEP 4
haha..next step mudah je..bebekalkan gamba2 yg pakcik dah attach ni..korang ikut bulat2 je..knapa jgn tanya..kang klu nak cita satu2...sampai bila nak hbs toturial ni..huhu..beri perhatian pada apa yg pakcik dah highlight dengan petak2 merah tu ok?
satu
dua
tiga
empat
haha...selesai...then korang akan dapat hasil mcm ni...huhu
taaadaaa!! mudah an? sape ckp susah? senang je photoshop ni sebenanya..huhu nak dgn x nak je..ok la..smoga korang dapat satu lagi ilmu yg bermanfaat dlm design2 pnya kerja ni ok? huhu..sampai kat sini dulu..laen masa kita jumpa lagi!!! bye2... =))

edit post

0 Responses to "TUTORIAL: membuat tulisan kelihatan seakan kaca"