RSS
small xchnge
x Banner
Share our official banner with this banner exchange

ahah!,org sdg kusyuk belajar photoshop!

INFO: ape tu TYPOGRAPHY?? donut ke?

Pakcek Faiez Basiron Filed Under: Tags: , , , , , , , , , , ,
huhu...salam satu Melesia dari pakcik..ok!! kali ni pakcik nak ajar or bgtaw korang ape itu TYPOGRAPHY??

yg pasti ianya bukan donut! bukan makanan..tp bila anda mula menceburi bidang design..typography adalah benda yg paling penting dlm design2 korang..klu salah guna...design korang boleh dianggap fail! haha..futlus! berambus kaw! haha...jom pakcik cerita skit....



Typography (TG) sebenarnya adalah seni p'cetakan, x kira la..cetak kad raya ka..cetak kad jemputan kawen kaa..poster..surat khabar, banner dan sbgainya...ape yg seninya? nak cetak! cetak jela!! hishh!! HAHA

mmg la cetak...tetapi apa yg typography cuba tunjulkan adalah..


  • cara pemilihan tulisan yang chantek dan tepat
  • saiz tulisan yg jelas dan menarik
  • cara susunan tulisan yg mantap dan eksklusif
  • pemilihan tapak dimana tulisan itu nak disenikan
  • dan sebagainya...
kesemua di atas adalah untuk membuat sesuatu seni p'cetakan lebih menarik untuk dibaca, jelas maklumat yg ingin disampaikan, dan lebih artistic..

typography dapat dikelaskan kepada 2 bahagian.."physical" dan "digital"....physical ni byk org buat pakai tgn...dan digital adalah ape yg teknologi skrg tgh guna..mcm photoshop creative suite, corel DRAW x4 graphic suite, adobe illustrator, cinema 4D dan sbginya...

berikut merupakan perbandingan diatara TG yg salah dan TG yg betul...kita saksikan..mn lagi menarik..huhu
BAD TYPOGRAPHY

BEST TYPOGRAPHY

another examples:



dan boleh la melayari google di LINK INI...untuk melihat macam2 lagi seni dlm bidang TG ni ok? huhu..
sampai di sini saje..jumpa lagi di laen masa dan waktu! luv design? luv ur soul! hoho..seeya!

edit post

5 Responses to "INFO: ape tu TYPOGRAPHY?? donut ke?"

  1. Cik Faeezan Says:
  2. nak TG jugak.
  3. nur alia mohammed azmi Says:
  4. i loikeee this entry! kalau buat kat after effect nampak lagi smart kannnn.
  5. faiezbasiron Says:
  6. @nik faeezan : haha..ingt donut maen nak2 je? huhu

    @alia : huhu,its true..tp klu bidang per filem an ok la..huhu..
  7. The Author Says:
  8. ingatkan dunkin donuts tadi..hahaha.

    CAYALAH pakcek . hehe
  9. faiezbasiron Says:
  10. @ecah : huhu..mkn je ko tau an? huhu...